Nikah Khitbah @ Nikah Gantung

2:31:00 PG

Assalamualaikum dan salam sejahtera

bukan nak berceramah ke apa ke, aku ada sikit ilmu so better aku sebar kan

baru-baru ni, dekat tempat tinggal aku, ada lah diadakan satu ceramah, disebab kan dah lama aku tak dengar ceramah aku pun pergi la, kononnya la, hehe

semangat sebab tajuk nya "Terhantuk Cinta, Nikah Khitbah"
dengar tajuk pun dah, rasa macam sweet gitu kan, hehe

Nikah = kahwin
Khitbah = tunang

sebelum kita teruskan ni, korang2 ni tau tak rukun nikah ni?? kalau tak tau tak boleh kahwin.
okay, rukun nikah ada 5

  • ada wali
  • suami
  • isteri
  • saksi
  • akad nikah @ ijab kabul
berbalik pada pengertian kat atas tadi, kenapa nikah khitbah bermaksud nikah tunang??

ini kerana, pasangan yang bernikah khitbah ini, tidak boleh bersetubuh, (kalau diorang bersetubuh, maknanya, tanggungjawab sebagai suami terus dapat pada suami)


macam ni, actually, kalau nikah khitbah, si bapa still kena tanggung nafkah anak perempuan ni, so, lelaki yang nikah khitbah dengan perempuan ni, tak boleh bersetubuh dengan isterinya selagi dia tidak berkemampuan untuk menanggung nafkah, sebab dia belum mampu berkahwin, tetapi mereka perlu berkahwin untuk mengelakkan maksiat....

Nikah khitbah ini hukumnya HARUS tetapi MAKRUH.

kelebihan nikah khitbah ni
  • dapat mencegah dari maksiat 
  • dan dapat mendekatkan diri kepada Allah
itu je yang aku boleh kongsi, ilmu aku cetek, 

terima kasih 
kalau ada salah sila tegur, :)



You Might Also Like

1 Pendapat

  1. salam

    owh..tu yg dimaksudkan dgn nikah khitbah ek..
    hurm..
    ingatkan cam kahwin biasa je.

    p/s : thx for the info~~

    BalasPadam

Komen cun-cun tau

Opie Neon. Dikuasakan oleh Blogger.

Pages

Lain-lain Blog

[VIDEO] Menjerit Sambil Lempar Barang – Ini Reaksi Zizan Bila Nampak Lembaga

Bakal Menyambut Zuriat Pertama? 5 Topik Hangat Para Ibu Ini Pasti Buat Anda Dilema!