Name of Disease and Their Causal Agent (Part 1)

3:00:00 PTG

Assalamualaikum dan salam sejahtera

memang disebab kan tak da benda sangat aku nak share, so, aku nak share pelajaran Parasitology
ini cuma yang asas yang aku belajar, Alhamdulillah, aku pass exam Parasit (aku singkat kan) ni

so, hari ni aku nak share berkenaan dengan nama penyakit dan agen yang menyebar kan
disebab kan pelajaran ni berkenaan dengan parasit, so, kebanyakan agen penyebar nya adalah parasit


Causal agent
Name of Disease
Entamoeba histolytica
Hepatic amebiasis

Pulmonary amebiasis
Entamoeba coli

Entamoeba gingivalis
Doesn’t cause disease
Entamoeba polecki



Iodamoeba buetschlii

Endolimax nana

Naegleria fowleri
Primary Amebic Meningoencephalitis (PAM)
Acanthamoeba spp
Severe eye keratitis

Granulomatous Amebic Encephalitis  (GAE)

Disseminated Infection


Balantidium coli
Balantidiasis (large intestinal infection)
Ichthyophthirius multifiliis
White spot disease (fish)


Nosema apis
(infects epithelial cells in the bee’s midgut)
Nosema bombycis
Silk moth larvae
Encephalitozoon cuniculi
Rabies and polio


Myxobolus cerebralis
Whirling disease


Trypanosoma brucei brucei (Tsetse fly/Glossina spp)
Nagana disease
Trypanosoma brucei gambiense  (Tsetse fly)
Chronic African Sleeping Sickness
Trypanosoma brucei rhodesiense  (Tsetse fly)
Acute African Sleeping Sickness

Causal agent
Name of Disease
Trypanosoma cruzi (Reduviid bugs)
Chagas Disease


Leishmania tropica
Cutaneous  leishmaniasis
Leishmania major
Cutaneous  leishmaniasis
Leishmania mexicana
Cutaneous  leishmaniasis (Chiclero ulcer)


Leishmania braziliensis
Mucocutaneous leishmaniasis/espundia


Leishmania donovani
Visceral leishmaniasis (post kala-azar)


Chilomastix mesnili
Non-pathogenic
Retortamonas intestinalis
Non-pathogenic


Giardia duodenalis aka G. intestinalis aka G. lamblia
Giardiasis


Hexamita meleagridis
Hexamitosis
Trichomonas vaginalis
Trichomoniasis
Histomonas meleagridis
Blackhead, infectious enterohepatitis and
histomoniasis
Dientamoeba fragilis



Eimeria tenella
Cecal coccidiosis
Cyclospora cayetanensis
Cyclosporiasis or cyclosporosis

okay, ini cuma bahagian pertama, bahagian kedua aku akan post kan tak lama lagi, insha Allah,
kalau ada tersalah, sama-sama lah kita perbetulkan

sekian terima kasih :)

You Might Also Like

0 Pendapat

Komen cun-cun tau

Opie Neon. Dikuasakan oleh Blogger.

Pages

Lain-lain Blog

Cara Hasilkan Mashed Potatoes Yang Gebu Dan 'Creamy'

Cara Paling Senang Dan Cepat Untuk Buat Cheesy Wedges Sendiri