Penyebab Jerawat Batu

1:02:00 PTG

Assalamualaikum dan salam sejahtera

The comedones can be uninfected - non-inflammatory acne - or they can become infected and inflamed, leading to papules, pustules, nodules, or cystsCystic acneis the worst of these lesions (often called "pimples," "spots" or "zits"): Papules occur when the P. acnes bacteria lead to irritation of the hair follicles.

Entah la kenapa, beberapa bulan kebelakangan ni, muka aku ditumbuhi jerawat batu. Sakit habaq hang. Tak tau nak kata sebab apa. Hormon ka ? So aku menggugel penyebab nya.

Jerawat batu ni terjadi apabila liang roma tersumbat, ini menyebabkan jangkitan dan kadang-kadang kulit tu jadi merah.
Okay ini disebabkan oleh PENGHASILAN LEBIHAN SEBUM atau SEL EPIDERMAL YANG TERKUMPUL..Sebab tu jadi bengkak.

Range umur yang boleh kena jerawat batu ni dari umur 11 tahun hingga 30 tahun.

Penyebabnya

1. Perubahan hormon
2. Kosmetik yang berminyak
3. Persekitaran yang terlalu lembab atau kuat berpeluh

Rawatan

1. Benzoyl Peroxide , boleh dapatkan di farmasi atau mana-mana kedai. Ada dalam bentuk, sabun, krim, gel dan sebagainya. Ada dua jenis, alcohol-based atau water-based. Pilih yang mana sesuai.
Benzoyl Peroxide digunakan untuk membunuh bakteria pada jerawat.


Itu sahaja, nak baca lebih lagi mengenai Jerawat Batu dan Cara mengatasinya? Korang boleh ke website dibawah. Sorry lapaq, tak larat menaip.

Medical News Today

Adios







You Might Also Like

0 Pendapat

Komen cun-cun tau

Opie Neon. Dikuasakan oleh Blogger.

Pages

Lain-lain Blog

23 Nightmarish Things About Piano Classes That Still Haunt Us Today

14 Annoying Pranks Our Older Siblings Played On Us Just Because They Could